Alapítónk - Dr. Forgách Péter

“És vajon, ha visszapörgetünk mindent, amit a régiek írásaiban valaha is olvastunk, ha emlékezetünkbe visszaidézzük az antikvitás valamennyi emlékét, és megnézzük mindazt, amit saját korunkban láttunk vagy hallottunk, bevette-e a tudomány várát, elnyerte-e a műveltség koronáját az, aki otthon tartózkodván és rejtőzködvén sosem tette lábát a hazai határokon túl? (…) Mivel tehát az utazás során igen sok rejtett és csodálatos dolog változatossága mutatkozik meg előttünk, melyekben elménk gyakorolhatja magát, melyekből tapasztalatot gyűjthet, ebből következik, hogy a vándorlás a bölcsesség és műveltség megszerzéséhez igen nagy jelentőségű, és az utazás ezeknek a szülője vagyis anyja.”

Forgách Mihály (1578) Az utazás dícsérete

Forgách Péter

A piarista rendalapítóról elnevezett Calasanctius Training Program (CTP) szülőatyja, Dr. Forgách Péter 1946-ban Gyöngyösön látta meg a napvilágot. 1956-ban a forradalom után került ki szüleivel az Egyesült Államokba. 1959-ben kezdte meg tanulmányait a New York állambeli Buffalo-i Calasanctius Magyar Piarista Gimnáziumban. Forgách Péter ezt az iskolát tekinti alma materének, mely megalapozta világra való nyitottságát, hazaszeretetét, társadalmi elkötelezettségét és – nem utolsó sorban – szellemi fejlődésén keresztül későbbi sikereit is.

Felsőfokú tanulmányait az Indiana állambeli Notre Dame Egyetemen és a Medical College of Georgia-n végezte. Utóbbiban szerzett orvosi diplomát. Először sebészként dolgozott, majd 1977-től 1980-ig San Franciscóban, a távol-keleti hadiflottánál szolgálva lett retinasebész. Ezt követően visszatért Buffalo-ba és magánpraxist hozott létre. Amerikai születésű japán feleségével négy gyermek boldog szülei.

1994-ben néhány magyar diákot egyetemi képzési lehetőséghez segített az Egyesült Államokban. Ekkor még nem sejtette, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy nagyon sikeres, CTP néven ismertté váló program alapköveit teszi le. A mai napig több mint, 150 magyar – köztük erdélyi és felvidéki – diáknak tette lehetővé, hogy amerikai egyetemek posztgraduális képzésein, illetve kórházakban többhónapos szakmai gyakorlaton vegyenek részt és hazájukba visszatérve a megszerzett tudást ott hasznosítsák országuk és közvetlen környezetük, szűkebb közösségük építésére.

A Program anyagi fedezetének biztosításához feleségével 1994-ben létrehozták a Stephen Gerencser Calasanctius Fund-ot Buffaloban. Ennek testvéralapítványaként 2000-ben alapult meg az öregdiákok önkéntes kezdeményezésére Budapesten a Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány. Dr. Forgách Péter munkája elismeréseként 2005-ben Köztársaság Elnöki Kitüntetésben részesült.

Támogatnál minket?

Adófelajánlás az SZJA 1%-ból
A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány adószáma 18239218-1-41letölthető nyilatkozat (pdf)
Adománygyűjtő est

Immáron 17. alkalommal rendezzük meg éves Adománygyűjtő Estünket 2017. október 24-én.

Átutalás vagy PayPal Paypal
Banki átutalást fogadunk a 10700079-02389101-51100005 számlaszámon és Paypal rendszeren keresztül. Mindössze napi 1 Túró Rudi árának felajánlásával nagy mértékben hozzá tudsz járulni a küldetésünk megvalósításához.

Kapcsolat

Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány

1052 Budapest, Piarista köz 1.
Fogadóóra: Előzetes egyeztetés alapján

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon:
+36 30 603-6028

Bankszámla: 10700079-02389101-51100005

Adószám: 18239218-1-41

Facebook Linkedin